vrouw met witte tanden

Tanden Bleken peroxide en peroxidevrij

Sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen nog tanden bleken met peroxide. De concentratie van waterstofperoxide bij de tandarts is maximaal 6%. Deze regel geldt voor alle landen van de Europese Unie (EU).

De reden voor deze nieuwe regelgeving was het grote aantal klachten bij klanten na behandelingen met hoge concentraties waterstofperoxide. De belangrijkste klachten waren zeer gevoelige (pijnlijke) tanden en verbrand tandvlees.

ER BESTAAN 2 SOORTEN TANDENBLEEK BEHANDELINGEN

Een behandeling met (waterstof) peroxide in een tandartspraktijk;

Een peroxidevrije behandeling bij een schoonheidssalon, beautysalon, mondhygienste of bleekpraktijk.

Tanden bleken met peroxide

Vóór 1 November 2012 werd door tandartsen en schoonheidssalons gebleekt worden met percentages waterstofperoxide oplopend tot wel 35%. Omdat tandartsen de concentratie waterstofperoxide na 2012 moesten terugbrengen met meer dan 80% (van maximaal 35% naar 6%!), is de effectiviteit van een bleeksessie bij tandarts sterk afgenomen. Meestal volgen daarom na een bleeksessie in de tandartspraktijk nog bleeksessies bij de klant thuis met een op maat gemaakt bitjes. Hiervoor wordt meestal carbamideperoxide gebruikt.

Bij het bleken van tanden met waterstofperoxide doordringt de peroxide het tandglazuur en tandbeen. De waterstofperoxide gaat een chemische reactie aan met de verkleuringen in de tand en bij dat proces ontstaan water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom is het belangrijk om bij de behandeling het tandvlees te beschermen.

Na de behandeling kunnen de tanden pijnlijk aanvoelen bij het eten en drinken (zowel van koude als warme dranken/gerechten). Omdat tegenwoordig nog maar met maximaal 6% waterstof peroxide mag worden gebleekt, komt dit echter veel minder meer.

Tanden bleken zonder (waterstof) peroxide

In de Europese Unie mogen, sinds 1 november 2012, schoonheidssalons en bleekpraktijken een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. De meeste bleekpraktijken en schoonheidssalons gebruiken peroxidevrije bleekgels die een lage concentratie Sodium Perborate (0,1%) of een hoge dosering Sodium Bicarbonaat bevatten.

Voor en nadelen van tanden bleken zonder peroxide

Voordelen:

De voordelen van tanden bleken met een peroxidevrije tandenbleek gel zijn:

  • Verwijdert effectief hardnekkige tandverkleuringen
  • Snel resultaat (binnen 20-25 minuten)
  • Geen bijwerkingen, dus ook geschikt voor gevoelige tanden
  • Goedkoper dan een behandeling met waterstof peroxide bij een tandarts
Nadelen:

Het nadeel van bleken met een peroxidevrije bleekgel is de snellere terugloop van het resultaat ten opzichte van bleken met peroxide. Vooral de consumptie van kleurstofhoudende voedingsmiddelen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken. Mensen met een ongunstig consumptiepatroon kunnen de terugloop van het resultaat na het bleken vertragen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een witmakende tandpasta (V-White).